Hundförsäkring » Köpa hund

Köpa hund

När man köper en hund är det en ny familjemedlem som flyttar in och den ska tränas och behandlas med kärlek, värme, respekt och framförallt konsekvens.

Därför är det mycket viktigt att man gör upp regler i familjen innan man köper valpen. Vem ska ha ansvaret för hunden? Vem ska ansvara för morgon- och kvällspromenader? Även om det är din hund och du tar ansvar för att ta ut hunden efter skolan och träna den på dina lediga stunder, så måste kanske mamma eller pappa ta ansvar för morgon- och kvällspromenaderna.

Det är viktigt att alla i familjen är överens om de regler som ska gälla för valpen och den vuxna hunden. Ska den få sova i sängen? Sitta i soffan? Tigga vid bordet? Skälla vid dörren?

En hund behöver konsekvent träning och fostran för att känna sig trygg, och den behöver enkla, lättbegripliga regler. Då mår den bra.

Sådan herre sådan hund, brukar man säga. Det betyder att din hund blir vad du och din familj gör den till.

Att köpa hund är en stor investering för en familj, framförallt det första året. En valp kostar från 8000 kronor och uppåt. Hunden måste försäkras och det kostar minst 1 500-2 500 kronor per är. Den ska vaccineras varje år (hela Ii vet), vilket kostar några hundralappar varje gång. Hundmaten är också en relativt stor löpande kostnad som måste tas med i beräkningen. Därutöver ska hunden ha en korg, koppel, halsband och några leksaker. Sedan tillkommer förstås hundgodis, tuggben eller grisöron någon gäng då och då. Kursavgifter kostar också liksom medlemskap i olika klubbar

Innan man köper en hund eller ens bestämmer sig för att köpa en hund måste man fatta det allra viktigaste beslutet.

Var ska hunden vara på dagarna? En hund är ett flockdjur som måste få tillbringa större delen av dygnet med sin flock (familj) för att må bra.

En vuxen hund ska inte lämnas ensam mer än fem timmar om dagen. En valp kan inte lämnas ensam mer än en liten stund. Seriösa hunduppfödare säljer inte hundar till heltidsarbetande som planerar att lämna sin hund ensam hemma på dagarna. Om mamma och pappa arbetar heltid och barnen är i skolan hela dagarna måste man kanske tänka om och inte skaffa en hund just då, hur gärna man än vill ha en. En hund, oavsett hur älskad och omtyckt den är, ska inte behöva ligga ensam och titta in i en vägg och ha tråkigt. Det är inte ett värdigt liv för en hund!

Som hundägare har man ett stort ansvar för att hunden mår bra och lever ett gott liv. Ett halvtidsarbete fungerar ofta bra. Har hunden fått en rejäl morgonpromenad kan den sova bort flera timmar om dagen, men då måste den få en rolig promenad och lek så fort du kommer hem från skolan! Det fungerar inte att låta hunden vara ensam hela förmiddagen och sedan gå hem på lunchen och ta ut den på en kissrunda och sedan låta den vara ensam i flera timmar igen.

Vill man absolut ha en hund ändå måste man ordna tillsynen av hunden på något annat sätt. Ett hunddagis kan vara ett alternativ för den vuxna hunden, men absolut inte för en valp eller en unghund. Då är det bättre med en dagmatte eller dag-husse. Det finns många pensionärer som uppskattar att få en ny uppgilt och att få daglig motion.

Det finns många varierande och bra lösningar på problemet med att lämna hunden ensam hemma. Kan man inte ordna den dagliga tillsynen av hunden på ett vettigt, och för hunden stimulerande sätt, då får man helt enkelt låta bli att skaffa hund! Även om det kostar många tårar och besvikelser. Istället får man försöka nöja sig med att kanske låna en hund.