Hundförsäkring » Hundraser » Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel

Den engelska springer spanieln är en stark och aktiv hund. Den är vänlig, lättlärd och mån om att vara sin ägare till lags. Springer spanieln är en stötande och apporterande fågelhund. Den är en omtyckt jakthund på grund av sin mångsidighet.

Rasen har ett mycket gammalt ursprung och härstammar från Spanien -därav namnet. Redan på 1300-talet användes en jakthund i Europa som är mycket lik den moderna springer spanieln.

I början av 1900-talet godkändes rasen av den Engelska Kennelklubben, och i mitten av 1900-talet delades den engelska springer spanieln i sin tur upp i två grupper. Den ena är working springer spaniel, som är en ren jakthund, och den andra är klassisk springer spaniel, som brukar klassas som utställnlngshund. Under 1920-talet kom springer spanieln till Sverige.

Rasen behöver mycket motion och vill helst arbeta aktivt. Den mår inte bra av att bara gå koppelpromenader på stadsgator.

Pälsen är ganska lättskött, men den måste trimmas med jämna mellanrum. Öronen är långa och tunga och behöver skötas noga.

Den engelska springer spanieln kan vara svart och vit eller brun och vit. Den kan också ha dessa färger i kombination med tantecken – dvs. bruna fläckar ovanför ögonen, på kinder och öron.