Det finns närmare 300 hundraser i Sverige som är godkända av Svenska Kennelklubben. I övriga Europa och i USA finns det ännu fler. Det finns stora, små, långhåriga, och korthåriga hundar som fungerar som jakthundar, vallhundar, brukshundar och sällskapshundar. Vissa är aktiva och ivriga, andra är lite sävligare och mer stillsamma. En del hundar är specialiserade på att till exempel jaga eller valla får, andra är mer allroundhundar.
Även om hundraser kan vara mycket olika till det yttre, till exempel irländsk varghund och papillon, så har de samma bakgrund. Från början var deras förfäder ett jagande rovdjur. Därför har också den minsta lilla hund en viss jaktinstinkt. Alla raser har sina för- och nackdelar och det gäller att hitta en ras som passar ens behov och förutsättningar, och som har så få nackdelar som möjligt.
När man ska välja en lämplig ras bör man tänka igenom vilket slags liv man vill ha med sin hund. Tänker man sig ett aktivt liv med hundträning och kurser och kanske tävlingar, eller ett liv tillsammans med sin hund som mer handlar om skogspromenader och kel i soffan? Är ni i familjen vana vid hundar eller är ni nybörjare? En del hundar passar bättre än andra för nybörjare och lite ovana ägare.
Det är viktigt att försöka ta reda på så mycket som möjligt om de olika raser man funderar på. Läs böcker, ta kontakt med uppfödare och titta på de olika rasklubbarnas hemsidor. De flesta rasklubbar har en särskild valphänvisning med uppfödare som är seriösa och som följer rasklubbens regler och hälsoprogram. Om du har möjlighet kan du besöka uppfödare och titta på deras vuxna hundar. Ställ frågor om rasen och passa på att klappa och kela med hundarna. Besök också någon hund utställning för att titta lite närmare på den ras du vill ha. Det kan vara stora individuella skillnader mellan olika hundar även om de är av samma ras och därför kan det vara bra att träffa flera hundar av den ras du vill ha. Då kan du jämföra de olika hundarna med varandra.
Välj rätt uppfödare
När du har bestämt dig för en ras så gäller det att välja uppfödare. Välj någon som du och din familj känner förtroende för och som ni lår bra kontakt med. Kontakten är mycket viktig, inte bara under valptiden, utan kanske under hela hundens liv. Det kan uppstå problem och bekymmer i hundägandet och då kan det kännas tryggt att prata och rådgöra med sin uppfödare. En bra uppfödare m un har mycket kunskap och stort intresse för rasen kan hjälpa dig med goda råd, både under valptiden och när hunden är vuxen. Många uppfödare ordnar kennelträffar och där kan man träffa andra som har köpt hund på samma kennel.
Det är väldigt lätt att falla för ett gulligt yttre. Alla valpar är ju så otroligt söta och charmiga. Men det är det som döljer sig Innanför den gulliga pälsen, hundens mentalitet – dess personlighet, som är det viktiga.
Det finns inga särskilda ”barnhundar”, det vill säga hundar som passar särskilt bra ihop med yngre barn. Däremot finns del vissa hundar som inte passar för en nybörjare, hundar som kräver en fast hand och som kan vara svårare att fostra. En bra nybörjarhund som också passar som barn- och ungdomshund ska vara tålig och samarbetsvillig. Den ska vara stabil, lättfostrad och lättlärd. Den ska tycka att allt du gör är roligt och den ska älska att vara tillsammans med dig.
Väntetid
När du har hittat en bra uppfödare så får du kanske vänta i flera månader innan du kan få köpa en valp. Utnyttja väntetiden!
Läs på om rasen och skaffa dig så mycket kunskap du bara kan om valpfostran och träning. (Det finns massor med bra valpböcker på biblioteket.) Ju mer du vet i förväg, desto bättre matte eller husse kommer du att bli för din hund. Du är skyldig att lära dig det mest grundläggande om hundar och hundvård för att kunna förstå och sköta om din hund på rätt sätt.
Ta reda på om det finns någon hundklubb i närheten och vilka kurser de har. Boka in en valpkurs redan nu! Att gå på valpkurs är särskilt viktigt för en nybörjare – både för valpen och för matte eller husse eftersom man lär sig jättemycket om ett liv med hund på en sådan kurs. Den bästa starten du kan ge dig själv och din hund är att först gå en valpkurs och sedan fortsätta med någon lydnadskurs. Man kan gå många kurser och ha trevligt tillsammans med sin hund och hela tiden lära sig nya inspirerande saker. Man blir aldrig fullärd som hundägare.
Ta kontakt med Sveriges Hundungdom, (SHU), de har många roliga kurser och aktiviteter för barn och ungdomar under 25 år. Där träffar du andra hundtokiga barn och ungdomar som du kan gå kurser och ha kul tillsammans med.
När valpkullen väl är född så försök att få träffa valparna flera gånger. Kela och gosa med ”din” valp, så att den lär sig att känna igen dig. Vet du inte vilken av valparna som ska bli din är det ändå trevligt att besöka hela valpkullen och se hur valparna utvecklas.
Många uppfödare vill själva bestämma vilken valp som ska till vilken köpare. Var tacksam om det är så. Uppfödaren har umgåtts med valparna i åtta veckor när de är stora nog att få flytta till sina nya hem. Han eller hon vet därför vilken valp som är livligast och som passar bäst hos en som tänker vara mycket aktiv och träna med sin hund. En mer stillsam valp ska kanske hamna hos en äldre köpare som mest tänker satsa på promenader. Lita på att uppfödaren vet!