Hundförsäkring » Försäkring från början

Försäkring från början

Du måste ha din hund både veterinärvårds- och livförsäkrad. En olycka kan hända snabbt. Din hund kan springa ut framför en bil, fastna under en granrot i skogen, äta upp en strumpa, tugga sönder en boll, bli sjuk genom att bada i alg-blommande sjöar eller bli biten av en huggorm. Då är det viktigt att ha en försäkring.

Det finns flera bolag som försäkrar hundar. Det är svårt att jämföra de olika hundförsäkringarna, beroende på att de har olika system när det gäller självrisken. En del har en fast självrisk, andra har en fast och en rörlig del. Det bästa är att ta reda pä vilka försäkringsbolag som försäkrar hundar och fråga dem om detaljerna.

Försäkringspremien varierar beroende på var man bor med sin hund. I storstäderna är veterinärbesöken dyrare, därför kostar också försäkringen mer där. Vissa raser som är sjukare än andra och har en kortare livslängd har högre premier, och vissa lörsäkringsbolag har dyrare premier för tikar än för hanhundar.

Premien för hundförsäkringen (veterinärvårds- och liv-lörsäkring) kostar någonstans mellan 1500-2 500 kronor per år, beroende på ras och bostadsort.

När du får hem din valp är den försäkrad. Uppfödaren har en försäkring på alla valparna i kullen och den försäkringen skrivs sedan över på den nya ägaren. Seriösa uppfödare har en valpkullsförsäkring som täcker så kallade dolda fel i tre år, men som hundägare måste du också ha din hund försäkrad under åtminstone samma tid.

Det är inte bara hunden som ska vara försäkrad. Du och din familj måste också vara försäkrade om hunden skulle göra något som ni får stå till svars för. Till exempel kan den bita en annan hund eller hoppa på någon och förstöra kläderna. Se över hemförsäkringen och kontrollera så att en ansvarsförsäkring ingår. Om inte, se till att teckna en. Den kan komma väl till pass.